Historia

 

Naantalin Purjehdusseura on perustettu 5.5.1917 ja sen kotipaikka on Naantali.  Seuran tarkoituksena on kehittää ja edistää purjehdusurheilua ja veneilyä sekä venetuntemusta ja vesilläliikkumisen tietoja ja taitoja.

Seura onkin aikanaan perustettu nimenomaan turvallinen veneily tähtäimessä. Herra W. Sorthan mainitsi sääntöehdotuksessaan: ”Kun muistetaan, että Naantalissa joka suvi tapahtuu kumoon purjehduksia, jolloin useinkin ihmishenkiä menetetään syystä, että täkäläiset purjeveneet, jotka ovat kylpylävieraiden käytettävissä, ovat kerrassaan kelvottomia.” Purjehdusseuran ensimmäiseksi toimenpiteeksi tulisikin hankkia ajanmukainen kutteri, jolla kohtuullista vuokraa vastaan ja tottuneen kuljettajan johdolla, olisi kylpyvieraiden käytettävissä.

NPS on nykyisin jäsenmäärältään seudun suurimpia yhdistyksiä. Jäsenmäärä ylitti vuonna 1963 sadan jäsenen rajan. Jäseniä on nykyisin yli 600. Seuran rekisterissä on pitkälti yli 300 venettä. Näin ei ole aina ollut; vielä vuonna 1957 seuran rekisterissä oli 5 purje- ja 9 moottorivenettä.

Vuoteen 1981 saakka seura oli ”puhtaasti” purjehdusseura, mutta tällöin Naantalin Moottorivenekerho (NMVK) liittyi NPS:aan moottorivenejaokseksi.

Seura on historiansa aikana kouluttanut varsin ansiokkaasti kaikenikäisiä vesilläliikkujia. Seuran jäsenet ovat saavuttaneet myös kansallisia ja kansainvälisiä meriittejä.

Seura sai 1988 tunnustuksena Suomen purjehtijaliiton myöntämän vuoden purjehdusseuran arvon.

Seuran toiminta jakaantuu selkeästi kolmeen eri suuntaan. Yhtäällä seuran jäsenet keskittyvät retkiveneilyyn, toisaalla kilpapurjehdukseen. Kolmas selkeä ryhmä, joka tuottaa edellä mainittuihin harrastajia on junioritoiminta. Joka kesä seura kouluttaa nuoria purjehduksen pariin. Kilpapurjehtijoiden ja juniorien tukikohtana on ensisijaisesti Lammasluoto, retkiveneilijöiden taas saaritukikohdat Mustaluoto ja Halvvägsstenarna.

© 2011 Naantalin Purjehdusseura ry webmaster (ÄT) nps.fi Suffusion theme by Sayontan Sinha