Historiateos

 

Naantali purjehtii – Naantalin Purjehdusseura 100 vuotta 1917–2017

Historiahankkeen päätös huipentuu kirjan julkaisemiseen.

Naantalin Purjehdusseuran historia Naantali purjehtii ­­– Naantalin Purjehdusseuran historia 1917–2017 -hanke on edennyt siihen pisteeseen, että pääsemme pian juhlistamaan teoksen ilmestymistä. Hanke on ollut pitkä, mutta sen tulokset ovat hienoja. Kirja etenee 1800-luvulta nykypäivään kartoittaen Naantalin Purjehdusseuran historian osana muuttuvaa yhteiskuntaa ja sen puhureita. Historiateos on kertomus Naantalin Purjehdusseuran 100-vuotisesta historiasta osana itsenäisen Suomen historiaa.

Alkujaan hankkeen tarkoituksena oli kartoittaa vain vuodet 1917-2017, mutta tutkimustyön edetessä kävi ilmi, että seuran juuret ulottuvat aina 1860-luvulle, aikaan jolloin suomalainen purjehdusurheilu oli vasta alkutekijöissään. Historian hämäristä paljastui myös monia mielenkiintoisia näkökulmia. Naantalin Purjehdusseura on ollut monissa toiminnoissaan edelläkävijä maassamme. Seuran moottorikilpavenetoiminta alkoi jo 1920-luvulla ja junioritoiminnan kehittäminen optimistijollilla purjehtien oli aikaansa edellä 1950- ja 1960-luvuilla.

Viiteen päälukuun jakautuva kirja on tuhti paketti Naantalin Purjehdusseuran ja veneilyn historiasta. Se täyttää kaikki laadukkaalle historiateokselle asetetut lähtökohdat. Keskeisenä tutkimuskysymyksenä on ollut, miten NPS:n on vuosien aikana kehittynyt ja miten tämä on heijastanut vesilläliikkumisen muutoksia ajan virrassa. Teos on nootitettu, jolloin sen väitteet ja faktat voi lukija halutessaan varmistaa jälkikäteen alkuperäislähteistä.

Historiateos Naantali purjehtii – Naantalin Purjehdusseuran historia 1917–2017 on historiahankkeen näkyvin saavutus, mutta sen aikana saatiin myös paljon muuta aikaan. Seuran arkistot käytiin läpi ja luovutettiin Naantalin museolle, jolloin lähteet säilyvät myös seuraaville sukupolville. Hanke on ollut hyvin näkyvissä paikallisessa lehdistössä, joka osaltaan on ollut vaikuttamassa positiivisesti seuran julkisuuskuvaan Naantalin vanhimpana urheiluseurana.

Merihistorioitsija Lauri Kairan lisäksi hanketta on omalla panoksellaan vienyt eteenpäin historiatoimikunta, joka on jaksanut pitkän hankkeen läpi lähes muuttumattomana. Kiitos heidän työpanoksestaan jo nyt. Ilman apuanne kirja olisi jäänyt raakileeksi.

Kirjan julkaisutilaisuuden päivämäärä julkaistaan myöhemmin keväällä, mutta vedosten tarkistamista ja painomusteen kuivumista odotellessa kirjan antiin voi käydä tutustumassa ennakkoon tästä: Näyte Naantali Purjehtii luku 1.

merihistorioitsija historiatoimikunnan puheenjohtaja

Lauri Kaira Mika Salko

 

© 2011 Naantalin Purjehdusseura ry webmaster (ÄT) nps.fi Suffusion theme by Sayontan Sinha